Lisans Programı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Lisans eğitimi 8 dönemlik bir müfredata sahiptir. Mezuniyet için en az 240 AKTS kredisi alınmış ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Eğitim dili %100 Türkçe'dir.

Lisans Müfredatı

Lisans Programı Ders Kataloğu

Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı, Fen Fakültesi bünyesinde yürütülmektedir ve Ön Lisans ve  Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği maddeleri doğrultusunda düzenlenir.

Bazı önemli maddeler:

Kayıt işlemleri
MADDE 7
–(1) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarının bölüm/programlarına yerleştirilen adayların kayıt işlemleri Senato kararı ile belirlenen tarihlerde öğrenim görecekleri birimlerde yapılır.
(2) Kayıt için, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının her yıl yayınladığı “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”ndaki belgeler ile Rektörlük tarafından belirlenen belgeler istenir.
(3) (Değişik:RG-10/4/2013-28614) Aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına devam edilmez. Belirtilen düzeyde yükseköğretim kurumunda  kayıtlı  olduğu  anlaşılanların, belgelerinde eksiklik veya tahrifat bulunanların kayıtları yapılmaz; yapılmış olsa bile iptal edilir.
(4) Akademik takvimde belirlenen kayıt süresi içinde kaydını yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.

Önceki öğrenimin tanınması
MADDE 8
–(1) Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde;
a) Daha öncekiyükseköğretim bölüm/programlarında başardıkları derslerin kredileri ve bu derslerden aldıkları başarı notları ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıt yaptırdıkları bölüm ve programa aktarılır.
b) Tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresindendüşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

Kayıt yenileme ve ders kayıtları
MADDE 10
–(1) Öğrenciler, her yarıyıl başında ve akademik takvimle ilan edilen süreler içinde, öğrenci katkı payını veya öğrenim ücretini ödeyerek kayıtlarını yenilemek, ders kayıtlarını yaptırmak, akademik danışmanlarına  onaylatmak zorundadırlar. Ders kaydı yaptıran öğrenciler akademik takvimde belirtilen ders değiştirme ve bırakma tarihlerinde kayıt yaptırdıkları dersleri bırakabilir, yeni derslere  kayıt  yaptırabilirler. Öğrenciler kayıtlarını kendileri yaptırmakla yükümlüdürler ve kayıt yenileme işleminin tümünden sorumludurlar.

(3) Mazereti Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, ders değiştirme ve bırakma süresi içinde kayıt yaptırabilirler.
(4) Kayıt yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemedikleri süreler azami öğrenim süresinden sayılır.

(6) Ders kaydı sırasında uygulanacak öncelik sırası aşağıdaki gibidir:
a) Devamı alınamayan veya başarısız olunan dersler.
b) Geçmiş dönemlerden alınmamış dersler.
c) İçinde bulunulan dönemden alınmamış dersler.

Ders yükü
MADDE 15
–(1) Normal dersyükü aşağıdaki hallerde değiştirilebilir.
a) Ders Artırma: Eğitim-öğretim programından geri kalmış ve derslerini tamamlamak veya not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen, genel not ortalamaları en az 2.00 olan öğrencilerin ders yükleri en fazla o yarıyıl için belirlenmiş kredi miktarının 1/5 oranında, genel not ortalamaları en az 3.00 olan öğrencilerin ders yükleri ise en fazla o yarıyıl için belirlenmiş kredi miktarının 1/3 oranında artırılabilir. Kayıt yaptırdıkları ve bir sonraki kayıt yaptıracakları yarıyıldaki dersleri başarmaları halinde mezun olabilecek durumda olan ve yukarıdaki şartları taşıyan öğrencilerin ders yükleri, danışmanlarının önerisi doğrultusunda bölüm başkanının onayı ile o yarıyıl için belirlenmiş kredi miktarının 1/5 oranında daha artırılabilir. Krediler en yakın tam kredi miktarına tamamlanır.
b) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir eğitim-öğretim yılı öğrenim görmüş, bulundukları yarıyıla kadar almaları gereken tüm dersleri almış ve başarmış olmaları şartı ile genel not ortalamaları en az 3.00 olan öğrenciler, öğrenimlerini erken tamamlamak amacıyla, ders yüklerinin üzerinde yukarıda belirtilen krediler kadar bir üst sınıftan ders alabilirler.

Devam zorunluluğu
MADDE 17
–(1) Öğrenciler eğitim-öğretim programlarında yer alan derslere devam etmek ve sınavlara katılmak zorundadırlar.
(2) Öğrencilerin derslerde devam şartını yerine getirmiş olabilmeleri için;
a) Teorik kısmının en az % 70’ine,
b) Uygulama, laboratuvar ve klinik çalışmalarının en az %80’ine katılmış olmaları gerekmektedir.

Başarısız öğrenciler
MADDE  24
–(1) Genel not ortalamaları 2.00’nin altında olan öğrenciler başarısız sayılırlar. Başarısız öğrenciler en fazla normal ders yükünü geçmeyecek kadar ders alabilirler.

Lisans öğretiminde akademik yetersizlik engeli ve süresi
MADDE 25
–(1) Eğitim öğretimlerinin ilk dört yarıyılı sonunda genel not ortalamaları 1.80'in altında kalan lisans öğrencileri, akademik yetersizlik durumuna düşerler. Bu duruma düşen öğrenciler, beşinci ve daha(Değişik ibare:RG-07/02/2020-31032) üst yarıyıllardan ders alamazlar. (Ek cümle:RG-07/02/2020-31032) Öğrenciler,  almadıkları  derslerle  birlikte  başarısız  oldukları  dersleri  ve/veya başardıkları dersleri tekrar alarak genel not ortalamalarını en az 1.80’e yükseltmek zorundadırlar.

Ders tekrarı
MADDE 26
–(1) Bir dersten (FF), (FD), (TT) veya (KK) notu alan öğrenciler bu dersi, verildiği ilk yarıyılda tekrar almak zorundadırlar.

Eğitim ve öğretim süreleri ile ek sınavlar
MADDE 27
–(1) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre öğrenciler; bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın; öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.

Diploma verilme şartları
MADDE 28
–(1)(Değişik paragraf:RG-10/4/2013-28614)Diploma verilebilmesi için aşağıdaki şartları taşıyan öğrenciler ilgili yönetim kurulu kararı ile mezun olabilirler.
a) Kayıtlı olduğu bölüm/programın eğitim-öğretim programından alması gereken dersleri, uygulamaları, ve stajları bu Yönetmelik hükümlerine göre minimum mezuniyet kredisini sağlayarak başarı ile tamamlamaları,
b) Genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekir.


Ön Lisans ve  Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği için tıklayınız !