Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’de ve YÖK tarafından tanınan yurtdışındaki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.

Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

Mevlana Değişim Programı kapsamında üniversite öğrenimine yeni başlamış olanlar hariç, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Türkiye’de bir üniversitede kayıtlı öğrencilere yurtdışında bulunan yükseköğrenim kurumunda değişim öğrencisi olma ve öğrenim görme fırsatı verilmektedir. Bu faaliyetten yararlanan öğrenci gittiği kurumda öğrenim harcı ödemez. Öğrencilerin gittikleri ülkede geçirdikleri zaman ve aldıkları derslerin, öğrencinin bağlı olduğu üniversite tarafından tanınması sağlanır.

Mevlana Değişim Programı kapsamında hareketlilik kurumlararası anlaşmalar ile gerçekleşebilmektedir. Değişim faaliyeti yalnızca anlaşması bulunan bölümler arasında yapılabilmektedir.

Mevlana Değişim Programı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu’nun web sitesinden www.mevlana.yok.gov.tr linkini tıklayarak bu bilgilere ulaşabilirler.

Başvurular her yıl ilan edilen tarihler arasında yapılabilir. Bu tarihler dışında kesinlikle başvuru kabul edilmeyecektir.

İlgili bölümlerde kayıtlı olarak öğrenim gören ve bu değişim imkânından yararlanmak üzere başvuru yapmak isteyen öğrencilerin Online Başvuru Formu’nu doldurmaları gerekmektedir.

Başvuru yapan öğrenciler, son iki yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan veya eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından aldıkları puanlarını da ibraz edebilirler. Bu durumda sınav tarihi daha sonra ilan edilecek olan Yabancı Dil Sınavı’na girme kararı, öğrenciye ait olacaktır. Öğrencinin ÖSYM tarafından yapılan veya eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınav puan belgesini ibraz etmesine rağmen, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak Yabancı Dil Sınavı’na girme hakkı saklı olup, bu durumda en yüksek alınan Yabancı Dil Puanı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Başvuru yapan tüm öğrencilerin, ÖSYM tarafından yapılan veya eşdeğerliği kabul edilen geçerli yabancı dil sınav puanı ibraz edememeleri durumunda yabancı dil sınavına girmeleri zorunludur.

Yabancı dil seviyesinde baraj uygulanacak olup, adayların değerlendirmeye tabi tutulabilmeleri için en az 60 puan almaları gerekmektedir. (Son iki yıl içinde adayların ÖSYM tarafından yapılan YDS sonuç belgeleri uyarınca en az 60 Puan almış olmaları gerekmekte olup, sınav puan dönüşüm tablosu uyarınca eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınav puanlarında da YDS sonucuna göre 60 Puan karşılığı dikkate alınacaktır).

Gidilecek ülke üniversitesinin eğitim dillerine göre Yabancı Dil Sınavına girilecek olup Üniversiteler Listesi’nin incelenerek tercihlerin yapılması önemlidir.

Seçilecek olan öğrenciler daha sonra bölüm/fakülte koordinatörlerinin, akademik danışmanlarının ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü’nün rehberliğinde gereken işlemleri yerine getireceklerdir. Gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmesinde Koordinatörlük yardımcı olacaktır.  

Koordinatörlük tarafından verilmesi gereken belgeler dışında, vize ve sigorta işlemleri öğrencilerin kendileri tarafından yürütülecek ve finanse edilecektir.

Başvuru Şartları:

- Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’ne kayıtlı lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak
- Lisans öğrencileri için en az 2.5/4.0, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 3.0/4.0 not ortalamasına sahip olmak
- En az bir ders dönemini tamamlamış olmak (Hazırlık sınıfı öğrencileri başvuruda bulunamaz)

Başvuru Belgeleri:

- Aday Öğrenci Başvuru Formu
- İmzalı ve mühürlü güncel transkript
- Yabancı dil belgesi

Başvuruların Değerlendirilmesi:

Toplam başarı puanı genel not ortalamasının %50’si ve yabancı dil sınavında asgari düzeyi geçenlerin yabancı dil puanının %50’si toplanarak hesaplanır.

ÖNEMLİ NOT: Bu bir ön seçimdir. YÖK tarafından Üniversitemize ayrılan bütçe dâhilinde talepler karşılanacaktır. Bu aşamada seçilen her öğrencinin Mevlana öğrencisi olarak yurtdışına gideceği garantisi söz konusu değildir.

İLETİŞİM

Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü

Erasmus+ Ofisi
Su Ürünleri Fakültesi Binası 1. Kat
Merkez Yerleşke
Kötekli Mahallesi, Menteşe, MUĞLA
E-posta : intoffice@mu.edu.tr

Değişim Programları Koordinatörü: Doç. Dr. Mehmet VAROL (mehmetvarol@mu.edu.tr)